Bustrengo, avagy a polentás gyümölcsös süti
A bustrengo egy tradicionális olasz édesség, egészen pontosan Emilia Romagna tartományból. A régi idők földművesei készítették általában a téli időszak beköszöntöttével az otthon fellelhető alapanyagokból. Ahogy az olasz ételeknél megszokhattuk, az alapanyagok összetétele szinte családonként különbözik. Valmarecchiában az egyik fő alkotóelem a gesztenyeliszt, de találkozhatunk receptekkel, melyekben polentát vagy csicseriborsó lisztet használnak. Közös azonban bennük a gyümölcs (aszalt is) illetve a szárított vagy kandírozott citrushéj. Manapság rengeteg válfaját tartják számon, én Jamie Oliver verzióját készítettem el, melyben egyébként kukoricaliszt szerepel. Ő a clafoutis-hoz hasonlítja, amellyel szerintem annyi a hasonlóság, hogy van benne gyümölcs… Ez egy sokkal masszívabb süti. Forró csokival verhetetlen párost alkot! Az egyik fő összetevőt, az almát, azonban lecseréltem szilvára, ami az istenért sem akart elfogyni másként.
Hozzávalók:
10 dkg kukoricaliszt
20 dkg liszt
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg cukor
5 dl tej
3 tojás
10 dkg méz
55 ml olivaolaj
5 dkg szárított füge
10 dkg mazsola
5 dkg aszalt vörösáfonya
5 nagyobb szilva
1 kk őrölt fahéj
2 ek BackMit kandírozott gyümölcskeverék
1 kk só
Az elkészítés roppant egyszerű: a száraz dolgokat (lisztek, zsemlemorzsa, cukor) összekeverem egy tálban, egy másikban a folyékonyat (tej, tojás, méz, olivaolaj). A nedves keveréket a szárazhoz öntöm és összedolgozom, majd hozzáadom a fügét, mazsolát, fahéjat, a kandírozott gyümölcskeveréket és a sót. Egy tortaformát kivajazok, a masszát beleöntöm és 180 fokon 50 percig sütöm. Ha nagyon barnulna a teteje, lefedem alufóliával.