Csokoládés körtetorta
Bár imádom a nyarakat, azért a télnek is megvan a maga szépsége. S bár a téli sportokat messze elkerülöm, mégis szívesen ücsörgök a hegy legmagasabb pontján lévő Hüttében és iszom a látványt (meg a forralt bort)… és olvasok. Az elmúlt években megsínylettem a hirtelen jött hideget szeptemberben, nekem kell az idő, hogy átálljak. Nem véletlenül találták ki az őszt és a tavaszt. De amikor létrejön az átállás, na akkor már nagyon élvezem akár a telet is. Bekuckózni, tervezgetni a karácsonyt (persze menüsor tekintetében), kreatívkodni az ablakra, a konyhában. Jó időszak ez! A konyhai ügyletekben ilyenkor a bíbelődős, csokis, mazsolás, diós, almás, fahéjas dolgok előnyben! Ez a torta már az adventi készülődés előhírnöke (csoki), de azért még fél lábbal (körte) az őszben jár. Hidat képez a két évszak között. (Meg egyszerű és gyors is, ezért is szeretjük!)
Hozzávalók:
Tészta:
18 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojássárgája
2 ek cukor
csipet só
Krém
1,5 dl tejszín
1 tojás
1 tojássárgája
Töltelék
4 körte
10 dkg 70%os Lindt csoki
A tészta alkotórészeit összegyúrom, majd hűtőben pihentetem egy fél órát. A pihenés után a tésztát a formába nyomkodom (lehet nyújtani és belesimítani is, de az bonyolultabb). A tészta alját megszurkálom, majd 180 fokon 10 percig sütöm. Ezt követően a sütőből kiveszem, rászórom az apróra vágott csokit, majd pedig a meghámozott, kicsumázott körtéket háztető-alakzatban a tetejére pakolom, aztán ráöntöm a krémet. 180 fokon még 20 percig sütöm.
Eredetileg a Fakanál novemberi számában.