Keresés a blogon

Sárgarépa-szilva saláta

Mar 31st, 2010 by Ízbolygó | 0

Saláta, saláta, saláta! Mégpedig a tavasz első zöldségei közül a friss, ropogós, idei sárgarépából.

Édes, mint a méz, roppan a fogunk alatt. Szívesen rágcsáljuk nyersen magában, de reszelve, kevés citrom/limelével, mézzel, fahéjjal összekeverve remek reggeli vagy karikázva főzelék, glasszírozva pedig saláta is lehet belőle. Vagy ha már lesz borsó is, az év legfinomabb zöldséglevese is elkészülhet belőle! De erről majd a borsó-szezon idején.

Bár a fütyüléshez semmi köze, mégis szervezetünknek elengedhetetlen tápanyagokat, vitaminokat tartalmaz. Legnagyobb értéke magas béta-karotin tartalmában áll, ez antioxidáns hatással bír, szervezetünk pedig A-vitamint képes előállítani belőle, ez az A-vitamin ún. elővitaminja. A A-vitamin fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából, egyébként zsírban oldódó vitamin, amit nem tanácsos túladagolni, így sokkal biztonságosabb, ha az elővitaminját fogyasztjuk, aztán a szervezetünk annyit alakít át A-vitaminná, amennyire szüksége van. Érdekesség, hogy a sárgarépa sok zöldséggel ellentétben főzve táplálóbb, mint nyersen. Főzés közben károsodnak ugyanis a sejtfalak, így a szervezetünk könnyebben hozzájut a karitonokhoz. Az étrendi béta-karotin pedig sokkal jobban hasznosul, mint a tablettás verziója, így érdemes hangsúlyt fektetni arra, hogy étrendünkbe beépítsük.

Hozzávalók:
4-5 friss, idei sárgarépa
2 ek olívaolaj
20 dkg aszalt szilva
3 ek balzsamecet
2 tk cukor
2 dl (vér)narancslé

frissen őrölt bors
fenyőmag
1 nagy csokor petrezselyem

A répákat megpucolom, majd ferdén vékonyra szeletelem. A magozott aszalt szilvákat negyedelem.
A fenyőmagokat száraz serpenyőben megpirítom, majd egy tányérba szedem. A serpenyőbe olajat öntök, majd hozzáadom a répákat. Párolom 5 percig, majd megszórom csipet sóval, a cukorral és ráöntöm a balzsamecetet, a serpenyőt rázogatva a répaszeleteket karamellizálom. Hozzáadom a szilvákat is. Majd aláöntöm a vérnarancslét és addig rotyogtatom, míg a folyadék nagy része el nem párolog. Sózom, borsozom ízlés szerint, majd hagyom kihűlni.
A petrezselymet apróra vágom, megszórom vele a salátát és a fenyőmaggal hasonlóképpen teszek.

Ötlet: Lecker 2010/03

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007