Télbúcsúztató: savanyúkáposzta krémleves sült véres hurkával
Most már tényleg búcsúztatjuk és lassan jöhetnek a friss zöldségekből készült könnyed fogások. De a végére álljon itt egy különlegesség.
Egy leves. Savanyúkáposztából. A savanyított káposztát magában is fogyaszthatjuk, remek C-vitamin forrás, vagy készíthetünk belőle lucskos káposztát, esetleg töltött káposztát. Vagy levest! De nem azt a fogyókúrásat, hanem finom krémeset.
A balatonszemesi Kistücsök étterem étlapján is szerepel(t) ez a fogás, amiről a gyermekeim apja ódákat zengett. Mert milyen különleges és ötletes és hívjam már fel őket, hogyan készült. Én viszont csakazértsem hívtam fel őket, gondoltam reprodukálom az elmondások alapján. Persze aztán addig-meddig gondolkoztam rajta, hogy a végére teljesen mást képzeltem el. Egy egészen tavaszias ízvilágú levest.
Friss, savanykás, a lehetőségekhez képest tényleg tavaszi, üde. Amolyan téltemetős leves.
Hozzávalók:
Alaplé:
2 burgonya
3 sárgarépa
3 petrezselyemgyökér
1 zellergumó
2 hagyma
4 gerezd fokhagyma
petrezselyemcsokor
1 kg savanyú káposzta
2 nagyobb vöröshagyma
2 babérlevél
só
frissen őrölt bors
2 dl tejszín
2 citrom héja
1 citrom leve
1 ek almaecet
véres hurka
Az alaplé elkészítéséhez megpucolom a zöldségeket, majd nagyobb darabokra vágom és felteszem őket főni. Nagyjából 30-40 perc alatt el is készül. Leszűröm.
A savanyú káposztát, ha nagyon savanyú kicsit átmosom, ha nem, akkor bele is vághatok a dolog közepébe. A vöröshagymát megpucolom, finomra vágom, majd kevés olívaolajon megfonnyasztom. Hozzáadom a savanyú káposztát, pár percig átforgatom a hagymán, majd felöntöm az alaplével és kevés vízzel főni. A folyadék legalább 7-8 cm magasan lepje el a káposztát. Sóval, babérlevéllel ízesítem. Amikor a káposzta megpuhult, botmixerrel leturmixolom, majd szitán áttöröm/szűröm. Az átszűrt levest tejszínnel sűrítem. Borsozom. Ha besűrűsödött, akkor belereszelem a citrom héját és belefacsarom a levét, almaecettel teszem még pikánsabbá.