Folyós csoki, körte, gesztenye: mindez egy tortában
Egyszer régebben már vallottam ezeken a hasábokon arról, hogy milyen “szigorú” szülők is vagyunk. Édességek tekintetében is. Hogy szegény gyerekünk nem eszik csokit, cukorkákat. Ill. eszik, de akkor valami jó fajtát, magas kakaótartalommal. Az édesség leginkább süti formájában kerül Pöttyöm elé. Az viszont készül minden szombaton és vasárnap. Komoly hőbölgés volt múltkoriban, amikor nem lett kész ebédre a süti. (Anya! HOGYHOGY NINCS SÜTI??? Süti MINDIG van! Hétvége van!) Szombaton a leginkább rohanós a dolog, hiszen aznap de. alapanyagbeszerzés zajlik, ergo 1-1,5 óra áll nagyjából a rendelkezésre, hogy főétel és desszert is készüljön. Ilyenkor segít a kész linzer vagy leveles tészta. De ebből is lehet hamarjában isteni dolgokat varázsolni. Ilyet mondjuk:
Hozzávalók:
1 cs Tante Fanny linzer tészta
2 körte
70%os Lindt csoki
1 cs gesztenyemassza
12 dkg őrölt mandula
2 ek citromlé
18 dkg puha vaj
10 dkg barna nádcukor
8 dkg liszt
csipet só
fél tk sütőpor
2 tojás
negyed tk vanília kivonat vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai
Mivel a tészta készen van, ezért csak a tölteléket kell összerakni. A tésztát elő lehet sütni 10 perc alatt, de elősütés nélkül is működik. Elősütéssel ropogósabb a tészta.
A vajat habosra keverem a cukorral. Hozzákeverem a lisztet, a mandulát, a sót, a tojásokat, a sütőport, a vaníliát és a gesztenyemasszát. A tésztára simítom. A körtét megmosom, a magházát kiemelem, négybe vágom, citromlével meglocsolom és köralakban a masszába nyomkodom. A csokiból kockákat török és a körték közé nyomkodom. 180 fokon 45 percig sütöttem. A csoki folyós, a töltelék finoman körtés. Langyosan a legfinomabb.