Keresés a blogon

Nektarin-málna-ribizli sorbet mentával, fehér csokival

Jul 7th, 2009 by Ízbolygó | 0

Még a málna-befőzést sem posztoltam, de már itt a barack! És azt is el kell tenni… De hisz még csak július eleje van!!! A barackszezon belefolyt a málnába, vagy fordítva, mindenesetre nem győzöm idén kapkodni a fejem és csak befőzni-befőzni.
Rengeteg cukkinim és tököm is van. Még jó, hogy tegnap Tintaleves kolléganőnél megláttam egyfajta alternatív tökhasznosítási módozatot! Lehet, hogy ilyen formán végzik majd?! Mindenesetre új távlatokat nyitott a dolog!:-)

De hagyom a befőzést, mert nem is arról akartam itt írni. Hanem a felénk elhatalmasodott sorbet gyártási lázról! A múlt héten az Kerekerdőben Manókonyha hét volt, ergo minden nap készítettünk valami finomságot a gyerekekkel, amit aztán ebédre-desszertként-uzsonnára be is faltunk. A pizza, a grissini, a palacsinta, mind-mind nagy sikernek örvendett, azonban a fagyi ill. sorbet sikere vert mindent! Olyan élvezettel készítették és nyalták, hogy öröm volt nézni! Sajnos, csak szemmel élveztem a pillanatot, képeket nem készítettem:-(

Közben meg mentek a manódumák.
Manó1: “Mik ezek a fehérek benne?”
én: Fehér csoki forgácsok.
Manó1: Aha…. És ezt mikor rejtetted bele?
én: Miért? Nem ízlik?
Manó1 (miközben élvezettel kóstolgatja a fehér csokit benne): De! Mondom, jó, hogy belerejtetted!!!

Műanyag késekkel remekül fel tudják szelni/trancsírozni a nektarint, a korábban ismertetett villás technikával ügyesen leszemezték a ribizlit, majd szitán átnyomták, pürésítettek… nekem szinte semmi dolgom nem volt…:-)


ezen a képen nem is látszanak a fehércsoki darabok:-( A csokidarabokat igyekezzünk egyenletesen a masszában eloszlatni!

Hozzávalók:
4 nektarin
25 dkg málna
20 dkg ribizli
cukorszirup (mostanában beleáztatok egy nagy adag mentát is, mert nagyon eltenyésztek.:-))
1 lime leve
mentalevélkék
20 dkg fehér csoki

A riizlit villával leszemezzük, a nektarint kimagozzuk és nagyobb kockákra vágjuk. A ribizlit leturmixoljuk és egy szitán átnyomjuk. A ribizli pürét, a nektarin kockákat, a málnát összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a lime lereszelt héját és levét, cukorsziruppal édesítjük, majd a mentalevélkékkel együtt is megpörgetjük a turmixban. Kóstolás. Ne legyen nagyon édes, mert majd belemegy a csoki is. A masszát lehűtjük, majd fagyigépbe öntjük és elkészítjük. A végén a forgácsokra vágott fehér csokit egyenletesen (!) belekeverjük. Tölcsérekbe adagolva fogyasztjuk.
Ha nincs fagyigép, akkor massza dobozba tölt, lefagyaszt és botmixerrel fél óránként átkever!

Variációk a témára:
Csokis-rumos-meggyes fagyi
Csokoládé parfékocka
Fahéjas körte-meggy sorbet gyömbérrel
Fahéjas tofufagyi sok gyümölccsel
Joghurtos-gyümöcsös fagyialap
Mangófagyi balzsamos eperdarabokkal
Málna-mogyorónugát fagyi
Málna sorbet
Málna-nektarin sorbet
Meggyes-epres fagyi
Mentás eperfagylalt
Mézes-nugát parfé
Narancsos vanília parfé
Őszibarack-szilva fagyi amarettivel
Rozmaringos szilva-lime sorbet
Szeder-őszibarack fagyi
Szedres-joghurtos fagyi
Uborka granita
Zöldalma sorbet

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007