Keresés a blogon

Romantika II….
avagy hogyan csúszhattam le ennyire a VKF-ről

Oct 3rd, 2008 by Ízbolygó | 0

Hát akkor folytatnám a romantikus-menüt:

Paradicsomos-rozmaringos nyúl újhagymával és gnocchi alla romanaval

Gyerekként viszonylag sok nyulat ettünk, hiszen Nagyapám vadászember volt, így nem keltett bennünk semmiféle megütközést, hogy ha a fészerbe belépve lefejeltünk egy a gerendáról fejjel lefelé lógó állatot. Fácánok, nyulak, néha rőtvad is végezte a fazékban. Emlékezetes a fácánleves és a nyúlhús volt. Sokan mondják, nem bírnak rá sem nézni, mert hát hogy nyuszi meg ilyesmi… Jaja, simán megértem, én sem tudnám bántani. De amikor már bontva van, eszembe sem jut, kinek-minek a combját fűszerezem. És igazán nem vagyok mostanság valami nagy húsfogyasztó, de a jól elkészített nyúl nálam veri az egyébként favoritnak számító szárnyasokat. Még a kacsamellet is. A családnak a provence-i jött be legjobban, sok fehérborral, articsókával, kakukkfűvel, olivabogyóval, most viszont paradicsomosan próbáltam és így is emlékezetes lett!

Hozzávalók:
6 nyúlcomb
1 babérlevél
40 dkg darabolt paradicsom (Mutti polpa)
2 dl fehérbor
fél l húsleves
3 sonkahagyma
25 fokhagyma
5 ág kakukkfű
3 csokor újhagyma
vaj
2 ág rozmaring
8 szelet pármai sonka

Előkapom a vaslábasom, mert az ilyen szaftos témákat abban lehet legfinomabbra elkészíteni. A combokat megmosom, sózom, borsozom és 2-3 ek olivaolajon körbesütöm. Szép pirosra. A sonkahagymákat vékonyra szelem, a fokhagymákat megpucolom. A combokat kiveszem, majd a pecsenyealjba dobom a hagymát és a fokhagymát és 2 percig pirítom őket. Hozzáadom a bort, babérlevelet, a húslevest és a paradicsomot, kakukkfüvet és nagyjából 5 perc alatt összerottyantom. Combok visszakerülnek, majd lefedve (közepes lángon) főzöm úgy 40-50 percig. Az újhagymát vajon egy dl fehérborral és a rozmaringgal megpárolom, majd elforralom a bort róla. A sonkát száraz serpenyőben megpirítom. A combokat kiszedem és a mártást átszűröm egy szitán, majd hozzáadom a rozmaringos hagymát és a sonkát. Tálalom.

Gnocchi alla romana
Hozzávalók:
7,5 dl zsíros tej
1 kis babérlevél
1 zúzott fokhagymagerezd
17 dkg búzadara
3 tojássárgája
7,5 dkg reszelt parmezán
szerecsendió
5 dkg vaj és még egy kevés a kikenéshez.

A tejet a babérlevéllel, csipet sóval és a zúzott fokhagymával felforralom. Kiveszem a babérlevelet és jó sűrűre főzöm. Amikor már elválik az edény falától olyan sűrű, lehúzom a tűzről és egyesével belekeverem a tojássárgájákat. Aztán mehet bele a szerecsendiót és a parmezánt. Kóstolás, aztán ha kell még esetleg sózom, borsozom. Egy tepsit vastagon kivajazok, belesimítom a masszát. Nekem vizes kézzel ment leginkább az eligazgatás, a remek célszámra minduntalan rátapadt. A vaj felét felolvasztom és megkenem vele a gnocchit. Megvárom míg kihűl, aztán mehet a hűtőbe. Tálalás előtt pogácsaszaggatóval kiszaggatom, majd szintén egy kivajazott sütőlemezre tettem őket és reszeltem rá parmezánt. A sütőt beizzítottam 230 fokra és jól átmelegítettem ill. rápirítottam a sajtot. Zseniális volt a nyúl kísérőjeként!

És a durván fajsúlyos desszert kategóriához értünk:-))

Túrós brownie

Hozzávalók:
Krém
25 dkg Philadelphia sajtkrém
14 dkg áttört túró
6 dkg porcukor
15 g liszt
1 tojás
2 tojás sárgája
Tészta
22 dkg dió
20 dkg liszt
6 tojás
30 dkg porcukor
20 dkg 70%os Lindt csoki
30 dkg vaj (!!!!)
és ha még nem volna elég itt a MÁZ
8,5 dkg vaj
1,2 dl víz
25 dkg 70%os Lindt csoki

Egy 25*40 cmes tepsit kivajazok és sütőpapírt terítek bele. A túrótöltelék hozzávalóit összekeverem. A tésztához a lisztet a dióval keverem össze, majd a tojásokat csipet sóval és 20 dkg porcukorral felhabosítom, majd apránként hozzákeverem a maradék cukrot is. A csokit felolvasztom alacsony hőfokon vagy vízgöz fölött, a vajat közben habzásig melegítem és az olvadt csokihoz keverem és addig keverem míg nem lesz fényes és egynemű. A tojásos masszából 2-3 eknyi mennyiséget a csokis-vajat cucchoz keverek, majd beleforgatom a többit is, aztán még elegyítem a diós-lisztes keverékkel is. A tésztát a tepsibe simítom, majd a túrókeverékből pöttyöket kellene belenyomkodni. Na, nekem ehhez már nem volt türelmem, úgyhogy rákentem a tetejére és villával megcsíkoztam. 170 fokon 35-40 percig sütöm, majd hagyom kihűlni. A mázhoz a vajat és a vizet egy lábasba és összeforralom. A tűzről lehúzva beleteszem a csokikockákat, vártam egy percig hogy kezdjenek olvadni, aztán egyneműsítettem egy lapáttal. Végül a süti tetejére kentem. Fotó később:-)))

Rugelach dióval, mazsolával és lekvárra töltve
Hát ez Chili és Vaníliát dícséri, hiszen ő adta közre ezt a remek receptet! Idemásolom:

Hozzávalók:
12 dkg krémsajt (Philadelphia)
12 dkg vaj
3 púpos ek cukor
15dkg liszt
csipet só

Összedolgozom (vagy a gép) a krémsajtot, vajat, cukrot (mindegyik szobahőmérsékletű legyen). Hozzáadom a lisztet, sót és gyorsan összegyúrom, nem szabad túldolgozni. Két bucit formálok belőle, fóliába csomagolom és min. 1-2 órára a hűtőbe teszem. (Egész éjszakát is maradhat). Mindkét korongból egy kb. 20-25 cm átmérőjű kört nyújtok ki. A tészta a krémsajt miatt nagyon könnyen ragad, szakad, úgyhogy gyorsan kell dolgozni, lehetőleg hideg felületen, és bővel lisztezni kell. Ízlés szerinti tölteléket kenek rá. 12 cikkelyre vágom, ezeket feltekerem kifli formára – a széles végével kezdve. Tetejét megkenem tojás és tej keverékével, 180C-os sütőben kb. 20 perc alatt sül meg.

Nos, hát itt a vége, fuss el véle! Köszönöm a türelmedet Pepper!:-)))

Receptek: Szakácsok könyve alapján

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007