Keresés a blogon

Cannelloni (hússal, zöldségekkel)

Aug 12th, 2008 by Ízbolygó | 0

Lassan egy éve blogolok, felkerült már egy rakat recept és most, hogy tüzetesebben megnéztem, sehol egy cannelloni, pedig nagyon szeretjük! Igaz ettől a fajtától egy vérbeli talján lehet, hogy hátast dobna, de igazán össze kellett, hogy szedjem magam a készleteimet elnézve (vásárolni sem voltam napok óta), hogy a dolgozó népeknek gazdag ebéddel szolgáljak. Lett gazdag ebéd, elégedett cuppogás és a fizikai munka után tele pocakkal az a finom, bágyadt érzés…ahogy az izmok elernyednek, a vér a pocakba rohan, segíteni az emésztést és az embernek egy ilyen szép napsütéses napon, amikor a madarak kint csiripelnek sok mindenhez van kedve, de ahhoz, hogy visszamenjen gályázni, nem sok… Ehhez egy jó erős kávé és vasakarat kell kérem szépen! No és a kávé mellé egy édes-finom-ropogtatnivaló cantuccini.

És van egy picike okosság is róla:
Nevét valószinüleg a piemonti Canelli városról kapta, de Canelli a neve egy aromás muskotályos pezsgőnek is, ami e tájékról származik.

Hozzávalók:
1 doboz cannelloni
50 dkg marha darált hús
2×40 dkg Mutti polpa darabolt paradicsom
3-4 ek paradicsomsűrítmény
4 dl vörösbor
2×2 fej hagyma
3 salátacukkini
fél kg spenót
2×2 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
1 csokor bazsalikom
1 ág rozmaring
3-4 ágacska majoranna
pecorino romano
parmezán

frissen őrölt bors

A spenóttal kezdem. Felteszek egy fazék vizet forrni. Alaposan megmosom a leveleit, majd a lecsípedem a szárvégeket. Mire ezzel megvagyok, nagyjából a víz is felforr. Dobok a vízbe két tk sót, majd beleöntöm a spenótot és rottyantok egyet rajta. Leszűröm, ha kicsit hűlt, feldarabolom.

A hagymát megpucolom, apróra vágom, majd kevés olajon megpárolom. Rádobom a darált húst és fehéredésig pirítom, közben egy villával folyamatosan nyomkodom, keverem, hogy morzsás állagú legyen. Sóval, frissen őrölt borssal megszórom. Hozzáadom a spenótot, az egyik Mutti polpát, a tejszínt és a fokhagymát is belereszelem. Lefedve párolom egy kicsit, majd a fedőt leveszem és kicsit hagyom sűrűsödni.

A másik két fej hagymát is megpucolom és apróra vágom. Egy másik serpenyőbe olajat öntök, bele a hagyma, üvegesre párolom. Közben a cukkiniket a nagylyukú sajtreszelőn lereszelem és a hagymához adom. Kevés sóval megszórom, hogy előbb leadja a levét. Ráöntöm a bort, hagyom kicsit rotyogni, majd a másik aprított paradicsomot, belekanalzom a sűrítményt, sóval, borssal fűszerezem és 2 gerezd fokhagymát is belereszelek. Addig forralom, míg kicsit sűrűbb lesz, de ne forrja el az összes levét! A zöldfűszereket aprítva csak a végén adom hozzá.

Egy tűzálló tálat kivajazok és a cukkini-paradicsomos massza felét az edény aljába simítom. A cannellonikat egy kiskanál segtségével megtöltöm. Ha szaftos a húsos massza, annál könnyebb tölteni! A töltött cannellonikat az edénybe fektetem egymás mellé. A maradék cukkinis masszát a tetejáre simítom, majd ráreszelem a pecorinot és a parmezánt. 180 fokon addig sütöm, míg a teteje piros nem lesz és a paradicsomos massza rajta be nem sűrűsödik. Friss zöldalátával fogyasztom. Nálunk 5 éhes felnőtt és egy 2,5 éves befalta az egészet:-)
(Figyelem! A paradicsomos massza, ahogy sűrűsödik, úgy elveszíti savasságát és megédesedik! Mint az élet…hogy ezzel a profán hasonlattal éljek.)

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007