Keresés a blogon

Sárgabarackos-fahéjas túrótorta sült, borsos eperlekvárral

Jul 29th, 2008 by Ízbolygó | 0

Születésnapot ültünk. N barátnőm volt az ünnepelt, aki júliusban született. Hogy pontosan hányadik szülinap, ennek különösebben nincs is jelentősége, mert mindenki annyi éves, amennyinek érzi magát, mondják a bölcsek. És ez valóban így van.

N életem egyik legfontosabb szereplője. Anno egy helyen dolgoztunk, onnan a barátság. Manapság nem tudunk olyan gyakran találkozni, mint szeretnénk, de amikor végre sikerül a “tali”, be sem áll a szánk… Furcsa volt megszoknom, hogy amióta megvan Pötty és adott esetbenn nálunk találkozunk, nehéz 5 értelmes egybefüggő mondatot váltani, érvényes ez különösen akkor, ha őnagysága ébren pörög:-)) De Pötty is odavan Noeo-ért! Biztosan azért, mert az első találkozásuk Pötty születése pillanatában történt…
A törta egyébként remek lett, a túró, a lekvár fűszeressége és a sült barack enyhén savanykás volta remekül egészítette ki egymást.

Hozzávalók:
Tészta
20 dkg vaj
8 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1 tojás
40 dkg lliszt
csipet só
Túrókrém
25 dkg túró
25 dkg ricotta
6 sárgabarack
1 kis üveg sherrys-borsos eperlekvár
3 tojás
1 citrom héja
4 ek cukor
fahéj

A tésztát a hozzávalókból gyors mozdulatokkal morzsássá gyúrom és elharmadolom. Egy kapcsos formát kikenek vajjal és a tészta harmadát belenyomkodom, a második harmadból pedig oldalfalat készítek neki. Villával megszurkálom és hűtőbe teszem fél órára. Közben összeállítom a túrókrémet. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a cukorral és a citrom lereszelt héjával habosra keverem. Hozzáadom a túrót, egyneműsítem. A fehérjéből csipet sóval kemény habot verek és a túrókrémhez adagolom. A tésztát 200 fokon 10 percig elősütöm, majd rákenem a lekvárt, erre a túrkrém felét, azt megrakom a felezett barackokkal, befedem a maradék krémmel, majd a tetejére morzsolom a maradék tésztát. Fahéjjal leheletvékonyan megszórom és 30 perc alatt megsütöm.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007