Keresés a blogon

Paprikás csirkemell chef Kalla módján, tojásos galuskával

Jan 4th, 2008 by Ízbolygó | 0

Amikor először felolvastam a recept címét a Kalla-féle szakácskönyvből az én emberem felkapta a fejét, hogy “Elment az eszed?! Ilyet a karácsonyi menübe?”. Aztán, ahogy a hozzávalókat elolvastam nekem is a hajam közé szaladt a szemöldököm. Gulyáskrém??? Úristen! Aztán ahogy elmélyedtem a receptben, már tudtam, ezt ki kell próbálnom! És a siker nem is maradt el! Hihetetlen finom, harmonikus, egymásba simuló, egymáshoz harmonikusan illeszkedő ízek! Ajánlom kipróbálásra! Thx Mr. Kalla!

Hozzávalók:
2 nagyobb egész csirkemellfilé
3 ek pirosarany krém
3 ek gulyáskrém
4-5 ek olivaolaj
30 dkg hagyma (fagyasztott)
2 tk őrölt, csípős pirospaprika
50-50 dkg csirkeszárny és csirkenyak
1 zöldpaprika
1 paradicsom

3 dl tejföl
3 dl tejszín
4 ek étkezési keményítő

Galuska
500 rétesliszt
2 tojás
3 tk só
víz

A csirkemelleket félbevágom, majd azt a kis szív alakú húsrészt is levágom a fél mellhúsról. A pirosaranyat, a gulyáskrémet összekeverem az olivaolajjal, majd ezzel a mázzal bekenem a husikat, majd páccal együtt a hűtőben érlelem min. 2 órát, de 1 éjszaka sem árt neki. A hagymát olivaolajon üvegesre párolom, majd a tűzről lehúzom és hozzáadom az őrölt pirospaprikát, majd belepakolom a szárnyakat/nyakakat és annyi vízzel öntöm fel, amennyi ellepi úgy 3 cm-re a csontokat. Beleteszem a kicsumázott zöldpaprikát és a paradicsomot és ezt a keveréket felforralom, majd takarék lángon főzöm egy órán át. A csontokat leszűröm, majd a visszamaradt paprikás lét besűrítem a tejföl, a tejszín és az étkezési keményítő keverékével és főzöm pár percig. (Ez ízben hasonló, mint a hortobágyi húsos palacsinta öntete.) A csirkemelleket tepsibe teszem és 160 fokon 20 perc alatt megsütöm.

Galuska készítése
Vizet teszek fel forrni. A tésztát csak akkor kezdem összeállítani, amikor már majdnem forr a víz. A lisztet tálba öntöm a tojással és a sóval, majd a vizet fokozatosan adagolom hozzá és egy villával addig keverem, míg galuska lágyságú tésztát kapok. Na, és ez milyen? Semmiképpen sem folyik, de nem is sűrű… Villával még keverhető állag elérése a cél, aminek homogénnek kell lennie. A lobogó sós vízba szaggatom és amikor feljön a víz tetejére, akkor adok neki 2 percet, majd szűrővel leszűröm, hideg víz alatt megmosom és egy tálba öntöm. Olivaolajjal egy kicsit össszeforgatom, hogy ne tapadjanak egymáshoz.

Tojásos galuska készítése
2-3 tojást felütök és villával kicssé felverem, majd egy serpenyőben a galuskával összeforgatom.

A kész étel tálalása
A paprikás mártásból merek egy merőkanálnyit a tányérba, erre merem a tojásos galuskát illetve a ferdén felszeletelt csirkemelleket ráültetem.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007