Keresés a blogon

Karácsony az Ízbolygón
Florentin szelet

Dec 5th, 2007 by Ízbolygó | 0

Már korábban is említettem, hogy a karácsony közeledtével megszállíottan gyártom az aprósütiket, mártogatok csokiba és élvezem a fahéj-szegfűszeg-dió-alma-mandula egész házat bejáró illatát. Nekem ez az ünnep. A készülődést mindig is nagyon szerettem. Kitalálni, kit mivel lepjünk meg, milyen ajándékot vegyünk, összeálítani a menüt, a lelkünket és a környezetünket az ünnepre hangolni. Erről szól az Advent, a készülődésről. Mert jön az ÜNNEP. Amióta megszületett Manó, azóta sokkal különösebb tartalommal bír számomra a Karácsony. Egyébként is sokkal érzékenyebb lettem, sokkal jobban megérint minden, de gondolom, minden édesanya érti, miről is beszélek. És nincs is annál szebb, mint az ártatlan, tágra nyílt babaszemekbe nézni, aki közben megbabonázva figyeli a gyertya lángját, a csillagszóró szikráit és hallgatja a szívhezszóló, a születés csodáját elmesélő karácsonyi muzsikát. Az a legfantasztikusabb élmény, maga a csoda.

A florentin is mindig ilyenkor készül nálunk immáron negyedik éve. Egyszerű, jól eltartható és nagyon finom süti. Idén korábban készítettem, hogy az angyalkás összeröffenésre vigyem, ahol csúnyán lebőgött a szaloncukor mellett….
By the way az oszták Gusto-ban találtam egy megfontolásra méltó újítást. A tészta elmarad, csak a mandulás massza készül el, majd csokival bevonjuk az alját. Idén ezt a verziót készítem el.

Hozzávalók:

Tészta
30 dkg liszt
1 kk sütőpor
csipet só
18 dkg vaj
9 dkg cukor
1 tojás
1 tasak vaníliás cukor
Mandulás “krém”
20 dkg kandírozott citrusféle és/vagy aszalt gyümölcsök
5 dkg méz
3 dl tejszín
5 dkg vaj
20 dkg szeletelt mandula
10 dkg porcukor
fél citrom leve
csokoládé a bevonáshoz

A lisztet összekeverem a sóval és a sütőporral, majd belekockázom a hideg vajat, a cukrot, a tojást, a vaníliás cukrot, összegyúrom, aztán fóliába csomagolva hűtőben pihentetem egy fél órát. A kandírozott gyümölcsöket apróra vagdalom. A tejszínt, a mézet, a vajat és a cukrot összeforralom, aztán belekeverem a mandulát és a kandírozott gyümölcsöket. Két sütőpapír között kinyújtom a tésztát akkorára, mint a sütőlap. Áthúzom a sütőlapra, majd a tetejéről lehántom a másik sütőpapírt (az egyik ugyebár az alján maradt). A langyosra hűlt mandulás masszát elkenem rajta, majd 180 fokon 30-35 percig sütöm. Ráérő háziasszonyok a sütiket, miután szeletekre szelték a sütik szélét csokiba is márthatják, úgy az igazi.

Eredetileg Lajos Mari receptje.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007